Nacionalni parkovi Hrvatske. Blago prirode! - KokoStay

Reset Password

Broj gostiju
Odrasle osobe
Dob od 13 ili više godina
0
Djeca
Uzrast od 2 do 12 godina
0
Dojenčad
Ispod 2 godine
0
Zatvori
Your search results
22/01/2024

Nacionalni parkovi Hrvatske. Blago prirode!

Parki narodowe Chorwacji. Natura która zachwyca

Otkrijte čari Hrvatske ne samo na zlatnim plažama, već iu srcu netaknute prirode. Parki Narodowe Chorwacji są jak kolorowe perły rozsypane po całym kraju, każdy z nich oferuje niepowtarzalne doświadczenia. Od zadivljujućih slapova Krke do veličanstvenih planina Sjevernog Velebita, ovi nacionalni parkovi su utjelovljenje prirodne ljepote Hrvatske. U našem članku vodimo vas na putovanje kroz osam jedinstvenih nacionalnih parkova, otkrivajući njihova skrivena blaga i dajući vam praktične savjete koji će vam olakšati planiranje avanture.

1. Nacionalni park Plitvička jezera:

Poznat u cijelom svijetu, Nacionalni park Plitvička jezera je biser Hrvatske. Postoji 16 međusobno povezanih jezera, stvarajući kaskadni sustav vodopada. Jezera okružena bujnim zelenilom oduševljavaju tirkiznom bojom vode. Idealno je mjesto za ljubitelje fotografije i prirode. U blizini parka pronaći ćete udobne apartmane koji su izvrsna baza za razgledavanje, tim više što se u Parku Plitvička jezera isplati provesti barem 2 dana.

Što se tiče cijena, u glavnoj sezoni cijena ulaznice je 40,00 eura za odraslu osobu, 25,00 eura za studente s iskaznicom, 15,00 eura za djecu od 7 do 18 godina. Moguća je kupnja dvodnevne karte. U ovom slučaju to košta 60,00 EUR za odraslu osobu. Sve gore navedene cijene možete pronaći klikom na gumb “Cjenik”.
Zachęcam do zakupu biletów on-line w sezonie, ponieważ kolejki do kasy potrafią być ogromne!

Pristup Nacionalnom parku Plitvička jezera

Putujete li automobilom, lako možete doći pomoću Google-a ili neke druge navigacije, ali ako na odmor idete avionom, možete iskoristiti organizirane izlete ili doći vlastitim prijevozom. Veze ćete pronaći na web stranici GetByBus. Na primjer, iz Splita autobus traje 3,5 sata 🙂 Cijena putovanja za odraslu osobu u sezoni je otprilike 100,00 PLN.

2. Nacionalni park Krka:

Poznata po svojim prekrasnim slapovima, uključujući slavni Skradinski buk, Krka je raj za ljubitelje vodenih avantura. Ovdje možete doploviti brodom ili prošetati brojnim poučnim stazama. Otkrit ćete nevjerojatne znanosti i uživati ​​u prekrasnoj kreaciji prirode. Iako u Nacionalnom parku Krka više nije dopušteno kupanje, pronaći ćete odlično mjesto za piknik, ugostiteljske sadržaje i mjesto za skrivanje od ljetnih vrućina!

Cijene dolaze u raznim opcijama. Primjerice, ulaz u razdoblju lipanj-rujan za odraslu osobu košta 40,00 eura, no u cjeniku ćete pronaći detaljne informacije o cijenama za djecu, studente i cijene ovisno o vrsti ulaza. Saznajte više ovdje kako biste mogli donijeti odluku. Jeszcze raz zachęcam do wypożyczenia biletów ONLINE.

Pristup PN Krk

Pristup automobilom je jednostavan korištenjem navigacije i dobro označenih cesta, kako iz Zadra tako i iz Splita.

Mnoštvo organiziranih izleta pronaći ćete na internetu, a odlučite li ići na samostalan izlet autobusom, vezu možete ponovno provjeriti na GetByBusu.

3. Nacionalni park Mljet

Mljet, smješten na istoimenom otoku, idealno je mjesto za one koji traže mir. Ovdje ćete pronaći slana jezera – Veliko i Malo jezero, koja su važan geomorfološki i oceanografski fenomen, te benediktinski samostan na otoku sv. Marii.

Pristup PN Mljet

“U Nacionalni park Mljet možete doći brodom iz Dubrovnika i s poluotoka Pelješca, kao i brojnim izletničkim brodovima iz Korčule, Hvara i Splita koji uglavnom pristaju u lukama Polača i Pomena. Romantičari vole otkrivati ​​plaže i morske špilje kajakom, a rekreativci biciklističkim ili pješačkim izletom po Nacionalnom parku.

4. Nacionalni park Brijuni:

Brijunski arhipelag je skupina slikovitih otoka koji ne nude samo prekrasne krajolike, već i bogatu povijest. Ovdje možete vidjeti ostatke rimskih vila i pretpovijesne otiske dinosaurusa, kao i brojne poučne staze. Park će vas oduševiti svojom raznolikošću. Ovdje ćete pronaći Safari park sa slonovima, zebrama i morskim kornjačama te EtnoPark koji predstavlja tipično istarsko imanje. Ne zaboravite da ne možete hraniti životinje u parku!

*U trenutku pisanja članka još nije bio dostupan cjenik za 2024.

Prilaz PN Brijuni

Do Paka možete doploviti iz mjesta Fažana. Ovdje ćete pronaći vrijeme polaska broda i sve potrebne informacije u vezi pravcima. Ovdje ćete pronaći detalje o krstarenju od Fažane do parka Brijuni i cijene.

5. Nacionalni park Risnjak

Za ljubitelje planina Risnjak nudi planinarske staze kroz netaknute šume i planinske livade. Ovdje možete upoznati raznoliku faunu, uključujući rijetke vrste ptica. Ovaj park svakako preporučujemo ljubiteljima planinarskih ekspedicija. Više o ovom mjestu možete pročitati i ovdje Fantastičan adrenalinski park očekuje najmlađe posjetitelje!

Na web stranici parka pronaći ćete upute za moguća putovanja s kartama ruta.

Pristup automobilom:

  • Nacionalni park Risnjak lako je dostupan automobilom. Ako vozite iz smjera Zagreba, najbolji put je autocestom A1 prema Rijeci i zatim izađite na izlaz Delnice. Iz Delnica krenite prema Crnom Lugu, gdje je glavni ulaz u park. Cijelo putovanje traje otprilike 1,5 sat.
  • Ako putujete iz Rijeke, udaljenost je kraća. Možete krenuti državnom cestom prema Gorskom kotaru, skrenuti za Delnice i nastaviti do Crnog Luga.

Pristup javnim prijevozom:

  • Iz većih gradova poput Zagreba ili Rijeke možete doći autobusom do Delnica. Od Delnica do Crnog Luga možete doći lokalnim prijevozom ili taksijem.
  • Međutim, imajte na umu da autobusne linije mogu biti manje redovite, osobito izvan turističke sezone, stoga uvijek vrijedi provjeriti najnoviji vozni red.

6. Nacionalni park Paklenica

Ovo mjesto posebno cijene ljubitelji penjanja po stijenama, zahvaljujući svojim spektakularnim, strmim i stjenovitim liticama. Velka Paklenica poznata je po više od 400 označenih penjačkih smjerova različitih težina, što privlači kako početnike tako i iskusne penjače iz cijelog svijeta.

Nacionalni park Paklenica također je idealno mjesto za ljubitelje trekkinga i planinarenja, nudeći staze kroz slikovite krajolike, od gustih borovih šuma do stjenovitih planina. Ovdje možete pronaći i bogatu faunu i floru, uključujući mnoge zaštićene vrste biljaka i životinja.

Osim toga, park nudi i bogatu kulturnu baštinu, uključujući ostatke starih mlinova i tradicionalnih kamenih kuća, što ovom slikovitom kraju daje dodatni šarm. Paklenica je stoga idealno mjesto za one koji žele spojiti aktivnu rekreaciju s uživanjem u prirodi i otkrivanjem lokalne kulture.

Pristup automobilom:

  • Nacionalni park Paklenica nalazi se u blizini grada Starigrada u sjevernoj Dalmaciji. Najlakši pristup je autocestom A1 iz većih hrvatskih gradova kao što su Zagreb, Split i Zadar. Izađite na izlaz Maslenica i pratite upute za Starigrad-Paklenicu. Park je dobro označen i lako dostupan s glavne ceste.

Pristup javnim prijevozom:

  • Do njega možete doći autobusom iz većih gradova u Hrvatskoj, poput Zadra. Autobusi redovito voze do Starigrada, odakle možete doći do ulaza u park.

Ulaz u park:

  • Glavni ulazi u Nacionalni park Paklenica su ulaz u Velku Paklenicu i Malu Paklenicu. Najpopularniji i najopremljeniji ulaz u Veliku Paklenicu nalazi se u blizini Starigrada. Ovaj ulaz nudi pristup glavnim stazama, informacijskim točkama, kao i uslugama kao što su iznajmljivanje opreme za penjanje i trgovina s hranom.
  • Ulaz u Malu Paklenicu manje je frekventan i nudi pristup divljim i manje prometnim dijelovima parka.

Vrijedi podsjetiti da je Nacionalni park Paklenica zaštićeno područje pa se morate pridržavati pravila parka, uključujući zabranu paljenja vatre i ostavljanja smeća. Radno vrijeme parka može varirati ovisno o sezoni, stoga uvijek vrijedi provjeriti aktualne informacije prije posjeta.

7. Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati jedinstveni su arhipelag u srednjoj Dalmaciji, poznat po iznimno čistom moru Jadranskog mora i impresivnim formacijama stijena. Sastoji se od približno 140 nenaseljenih otoka, otočića i hridi, što ga čini najgušće otočnim područjem u Sredozemnom moru.

Kornate karakteriziraju stjenovite obale i bogato podmorje koje privlači ljubitelje ronjenja i jedrenja. Arhipelag je poznat po svojim zadivljujućim krajolicima, uključujući hridi zvane “Kruny”, koje su jedne od najviših na Jadranu.

Park je raj za ljubitelje prirode, nudi mir i osamu. Pristup parku moguć je samo morskim putem, iz najbližih gradova poput Murtera ili Biograda. Idealno je mjesto za ljude željne odmora u netaknutoj prirodi, daleko od vreve turističkih središta.

*U trenutku pisanja članka još nije bio dostupan cjenik za 2024.

Možete ići u Nacionalni park Kornati, na primjer, s odmorom pomysły.pl organiziranim izletom iz Zadra ili koristeći GetYourGuide.

8. Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit, dio najvećeg planinskog lanca u Hrvatskoj – Velebita, poznat je po impresivnoj biološkoj i krajobraznoj raznolikosti. Nastao je 1999. godine i jedan je od najmlađih nacionalnih parkova u zemlji.

Park nudi slikovite trekking staze i rute za planinare. Posebno su poznati Hajdučki i Rožanski kukovi, područje jedinstvenih vidika, s brojnim špiljama i dubokim klancima, među kojima je i najdublja jama u Hrvatskoj – Lukina jama.

Sjeverni Velebit također je dom bogatoj fauni i flori, uključujući mnoge endeme. Park je poznat po Velebitskom botaničkom vrtu koji je dom brojnim autohtonim biljnim vrstama. Za ljubitelje prirode i trekkinga, Sjeverni Velebit nudi nezaboravno iskustvo okruženo divljom i netaknutom prirodom.

Ovdje ćete pronaći detaljne upute do parka.

Dok putujete Hrvatskom i njezinim nacionalnim parkovima, imat ćete priliku doživjeti ne samo spektakularne krajolike, već i uroniti u bogatu kulturu i povijest regije. Svaki nacionalni park u Hrvatskoj nudi nešto jedinstveno – od planinskih vrhova do blaga skrivenih pod morem. Bilo da ste strastveni planinar, ljubitelj prirode ili samo tražite opuštajući bijeg, Hrvatska i njeni nacionalni parkovi sigurno će vas očarati. Planirajte svoje putovanje već danas i dopustite si otkriti izuzetnu prirodnu baštinu ove prekrasne zemlje.

User Review
    Comments Rating 0 (0 reviews)