Trogir – dragulj Dalmacije! Otkrijte s nama najljepše kutke ovog grada - KokoStay

Reset Password

Broj gostiju
Odrasle osobe
Dob od 13 ili više godina
0
Djeca
Uzrast od 2 do 12 godina
0
Dojenčad
Ispod 2 godine
0
Zatvori
Your search results
20/12/2023

Trogir – dragulj Dalmacije! Otkrijte s nama najljepše kutke ovog grada

Poznaj z nami Trogir

Trogir, slikoviti gradić smješten na hrvatskoj obali Jadrana, pravi je dragulj dalmatinske arhitekture. Povijesne ulice, kamene kuće i bezbrojne crkve skrivaju mnoge tajne koje čekaju da budu otkrivene. Planirate li posjetiti Trogir, ovaj članak je za vas! Predstavljamo vam najzanimljivija mjesta koja vrijedi vidjeti tijekom boravka na ovom izuzetnom mjestu. Pripremite se za veliku avanturu!

 

Stari grad i katedrala sv. Wawrzyniec

U šetnji Starim gradom vrijedi obratiti pažnju na izuzetnu arhitekturu koja predstavlja mješavinu raznih stilova – od romanike, preko gotike, do renesanse i baroka. U srcu Trogira nalazi se katedrala sv. Wawrzyniec, čija je gradnja započela u 13. stoljeću. Vrijedi posjetiti unutrašnjost hrama, gdje se nalaze brojni spomenici, te se popeti na zvonik i diviti se panorami grada.

Dvorac Kamerlengo

Dvorac Kamerlengo još je jedna nezaobilazna točka na karti Trogira. Tvrđava je sagrađena u 14. stoljeću i služila je kao obrambeno mjesto od gusara. Danas je dvorac otvoren za posjetitelje, a možete se diviti njegovim zidinama i obrambenoj kuli. Tijekom ljetne sezone ovdje se održavaju i brojna kulturna događanja poput koncerata i predstava.

Otok Čiovo

Trogir se nalazi ne samo na kopnu, već i na otoku Čiovu s kojim je povezan mostom. Vrijedi prošetati otokom kako biste otkrili šarmantne plaže, uvale i neobičnu vegetaciju. Otok je poznat po prekrasnom pogledu na more, kao i brojnim crkvama i samostanima koje vrijedi posjetiti tijekom putovanja.

Palača Cippiko

U srcu Starog grada nalazi se palača Cipiko koja je nekoć bila sjedište utjecajne plemićke obitelji. Danas se možete diviti njegovim prekrasnim pročeljima i renesansnim portalima koji su jedni od najljepših u Dalmaciji. Vrijedi zaviriti i u unutrašnjost palače, gdje se ponekad održavaju izložbe i koncerti.

Muzej grada Trogira

Kako biste još bolje upoznali povijest i kulturu ovog neobičnog grada, vrijedi posjetiti Muzej grada Trogira. Nalazi se u palači Garagnin-Fanfogna iz 18. stoljeća i ima bogatu zbirku eksponata iz raznih razdoblja, uključujući: iz rimskog, srednjovjekovnog i modernog razdoblja. U muzeju se možete diviti skulpturama, slikama, antiknom namještaju i učiti o povijesti lokalne umjetnosti i obrta.

Marina Trogir

Trogir je i poznato jedriličarsko središte, a njegova marina jedna je od najboljih postaja na hrvatskoj obali. Vrijedi razgledati jahte koje pristaju u luci, kao i krstariti po obližnjim otocima i uvalama. Trogirski akvatorij je savršen za nautičare i pruža nezaboravan pogled na grad i okolne otoke.

Trogirska tržnica

U šetnji starim gradom vrijedi posjetiti i trogirsku tržnicu. Ovdje možete kupiti lokalne proizvode, poput svježeg voća i povrća, sira, maslinovog ulja i vina. Tijekom ljetne sezone na tržnici se održavaju i brojna događanja i festivali koji privlače turiste iz cijelog svijeta.

Plaža Okrug Gornji

Konačno, Trogir je prije svega mjesto za odmor uz more. Jedna od najpopularnijih plaža je Okrug Gornji, koja se nalazi na otoku Čiovu. Ova šljunčana plaža nudi kristalno čisto more, kao i brojne barove i restorane. U ljetnoj sezoni također možete uživati ​​u raznim vodenim sportovima, poput ronjenja i jedrenja na dasci.

Da sažmemo…

Ne zaboravite posjetiti i lokalnu tržnicu gdje možete kušati okuse Dalmacije i kupiti domaće proizvode poput maslinovog ulja, vina i dalmatinskog pršuta. U Trogiru će svatko pronaći nešto za sebe – od bogate kulturne baštine, preko prekrasnih pogleda, do opuštanja na plaži i aktivnog odmora.

Također vrijedi iskoristiti brojne festivale i kulturna događanja koja se održavaju u Trogiru, posebno u ljetnoj sezoni. Trogirski kulturni festival samo je jedan od brojnih događaja koji privlače turiste iz cijeloga svijeta.

Stoga ne čekajte više i otkrijte ljepote Trogira – dragulja Dalmacije. Isplanirajte svoje putovanje već danas i uvjerite se koliko vam ovaj nesvakidašnji grad nudi. Ili biste možda nakon povratka kući htjeli podijeliti svoje dojmove s ostalim čitateljima Kokostaya? Pozivamo vas da podijelite svoja iskustva i priče vezane uz Trogir – zasigurno će biti inspiracija drugim putnicima!

Uživajte u posjetu!

User Review
    Comments Rating 0 (0 reviews)