Tartufi – ekskluzivna delikatesa iz Istre
Tartufi su izvanredni i cijenjeni delikatesi, a oni iz Istre u Hrvatskoj smatraju se jednim od najfinijih na svijetu. Istarski tartufi poznati su kako među lokalnim kuharima, tako i među ljubiteljima kulinarstva iz različitih dijelova svijeta.
Sezonalnost: Tartufi su sezonski proizvod, a njihovo sakupljanje odvija se u određenim mjesecima, obično od rujna do prosinca. Upravo tada tartufari izlaze sa svojim posebno obučenim psima ili svinjama u potragu za ovim dragocjenim gljivama.
Metode sakupljanja: Tradicionalno, tartufi su se sakupljali pomoću svinja, no danas se preferiraju psi za tu svrhu. Psi su precizniji i manje destruktivni u usporedbi sa svinjama. Zašto baš tako? Tartufi su specifične gljive koje rastu pod zemljom, stoga su potrebne životinje koje mogu osjetiti njihov specifičan miris. Trening pasa za tartufe postao je specijalizirano zanimanje kako bi se osiguralo učinkovito i etično sakupljanje tartufa.
Vrste tartufa: U Istri rastu uglavnom dvije vrste tartufa – bijeli i crni. Bijeli tartufi su rjeđi i smatraju se ekskluzivnijima, što ih čini cijenjenima među gurmanima diljem svijeta. To je također najskuplja vrsta ove delikatese.
Gdje tražiti tartufe: Najvažnije nalazište ove delicije nalazi se u šumama oko slikovitog gradića Motovuna. Osim toga, popularno mjesto za njihovo sakupljanje su i okolice grada Buze. Tamošnje šume pune su tartufa!
Okus i aroma: Tartufi iz Istre poznati su po svom intenzivnom mirisu i jedinstvenom okusu. Bijeli tartufi često se opisuju kao nježniji i suptilniji u usporedbi s crnim tartufima koji imaju izraženiji i zemljaniji okus.
Upotreba u kuhinji: Tartufi iz Istre popularan su sastojak u lokalnoj kuhinji, dodajući jedinstven okus raznim jelima. Mogu se koristiti za pripremu umaka, pasti, ulja od tartufa, a također kao dodatak tjesteninama, rižotima, mesu, sirevima pa čak i desertima.
Festivali tartufa: U Istri se organiziraju festivali tartufa koji privlače ljubitelje kulinarstva iz različitih dijelova svijeta. To je izvrsna prilika za degustaciju jela s tartufima, sudjelovanje u kulinarskim radionicama te upoznavanje lokalne kulture i tradicije vezane uz ovaj jedinstveni sastojak. Od rujna se u tamošnjim mjestima održavaju tzv. Dani tartufa – organiziraju se razna kulturna događanja!
Zanimljivost: Upravo je u Istri pronađen najveći tartuf koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Težio je čak 1,31 kg!
Istarski tartufi predstavljaju važan element kulinarske baštine regije, privlačeći gurmane zbog svoje iznimne kvalitete i arome. Svakako vrijedi razmotriti odmor u Hrvatskoj i izvan sezone kako biste imali priliku upoznati ovu zemlju i s druge strane, a jesen u Istri idealna je za to!